Sint Anna Boxmeer

Oude waarden, nieuwe plannen

Al 135 jaar heeft de congregatie van de zusters van Julie Postel zorg geleverd aan zieken en ouderen. Sinds de jaren tachtig doen zij dit door middel van een eigen stichting; Sint Anna. De zusters willen een complex van voorzieningen achterlaten waarmee hun werk, hun roeping wordt voortgezet. Inmiddels is de Stichting St Anna zelfstandig en is de bouw van een geheel nieuw intramuraal zorgcentrum gestart. Ons bureau heeft hiervoor het plan ontworpen, uitgewerkt en ondersteunt het uitvoeringsproces.

Toekomstbestendig ontwerp

De architectuur van het gebouw staat in nauwe wisselwerking met zijn omgeving. Alle slaap-/ zitkamers zijn zo gesitueerd dat zij een kwalitatieve oriƫntatie hebben op de omgeving. Dat geldt ook voor de gemeenschappelijke woonkamers met buitenruimten, deze dragen allemaal bij aan de woon- en belevingskwaliteit. De ondersteunende ruimten liggen centraal op de begane grond. Aan de entreezijde bevindt zich een transparante corridor die functioneel de woongebouwen verbindt. De corridor is samen met het ontmoetingsgebied een belangrijk en dynamisch gebied om elkaar te ontmoeten. Zowel voor personeel, bewoners als voor bezoekers. De layout van het gebouw is daarnaast efficiƫnt en faciliteert daarmee optimaal het bedrijfsproces. Het gebouw heeft de vorm van een H waarbij de binnenkanten een warm en intiem karakter hebben, als de voering van een jas. De buitenkanten zijn formeler, worden uitgevoerd in horizontaal geveegd pleisterwerk dat verbinding legt met de bestaande gebouwen.

BONVM EST HIC HABITARE