Hout is de toekomst

Architectuur

Welke rol kan hout eigenlijk hebben in het vlottrekken van de bouw? Architect Bart van den Hork weet het antwoord op die vraag. Hout leent zich ervoor om bouwelementen prefab in de fabriek voor te bereiden. Je kunt sneller bouwen. En door met hout te bouwen, sla je tevens CO2 op.

Dat werkt zo. De boom neemt CO2 op uit de lucht en slaat het op. Dit blijft opgeslagen als het hout bijvoorbeeld gebruikt wordt voor bouwproducten. Waar beton enkel CO2 produceert, dragen houten gebouwen dus substantieel bij aan het verminderen van het teveel aan CO2.

Met kruislaaghout ofwel CLT wordt het nog makkelijker om vloeren en wanden van hout uit te voeren in plaats van beton, baksteen of kalkzandsteen. Deze toepassing maakt het bouwen zoveel eenvoudiger en is uitermate geschikt om voor te bereiden in de BIM-methodiek. Een mooie synergie tussen het prachtige ‘oer’materiaal hout en moderne data- en communicatietechnieken. Dat, aangevuld met de natuurlijke eigenschappen van hout, zoals vochtregulering en isolatie, maakt het een heel duurzaam materiaal.

Een mooi, warm materiaal dat bijdraagt aan kwaliteit van leven.