Afgezet tegen de tijd dat wij mensen op aarde zijn, verblijven we relatief kort in steden en gebouwen. We zijn in wezen geprogrammeerd om buiten te zijn. Nu we lange tijd binnen zitten ontvangen we dagelijks een enorme hoeveelheid onnatuurlijke prikkels waar we biologisch gewoonweg niet op ingesteld zijn. Worden we ziek in gebouwen? De tijd zal ons leren wat de werkelijke impact van het COVID-19 virus is. Ook de aanpak zal nog veel besproken worden. Maar één ding weten we nu al: buiten zijn en buiten ervaren doet ons goed.
Een goede weerstand maakt dat je weerbaar bent voor virussen. Essentieel hierin blijken de preventieve maatregelen die ervoor zorgen dat je simpelweg gezonder leeft. Een vochtige ruimte bijvoorbeeld werkt de verspreiding van een virus in de hand. Terwijl een gezond en fris binnenklimaat juist een bewezen effect heeft tégen de verspreiding ervan. Goed ventileren dus. Beter nog is buitenlucht en buiten zijn. Zet dus gerust ramen, deuren of schuifpui open. Verse lucht, letterlijk contact met buiten en een variatie in temperatuur en licht maakt ons gezonder. Een slecht geventileerd gebouw maakt mensen in de basis ziek en het maakt de verspreiding van virussen alleen nog maar makkelijker. Zorg daarom voor voldoende natuurlijke ventilatie en gebruik daarbij hernieuwbare energie voor maximale milieuwinst.
We komen uit de natuur en zijn onderdeel van de natuur. We voelen ons daarom het prettigst met een overvloed aan daglicht (vitamine D) en ook groen draagt daaraan bij. Een groene omgeving hebben we nodig om goed te functioneren, om te herstellen en om creatief te blijven. Of het nu gaat om scholen, woningen, verpleegtehuizen, kantoren en fabrieken, wij pleiten voor structureel veel daglicht en groen in en rondom gebouwen.
Lees hier hoe we dit in praktijk brengen