Sint Anna Boxmeer

Erfgoed van de zusters

Natuur en historie vormen uitgangspunt voor nieuw Sint Anna

Al 135 jaar heeft de congregatie van de zusters van Julie Postel zorg geleverd aan zieken en ouderen. Sinds de jaren tachtig doen zij dit door middel van een eigen stichting; Sint Anna. De zusters willen een complex van voorzieningen achterlaten waarmee hun werk, hun roeping wordt voortgezet. Inmiddels is de Stichting Sint Anna zelfstandig en is de bouw van een geheel nieuw verpleeghuis gestart. Ons bureau heeft hiervoor niet alleen het ontwerp gemaakt, maar we hebben de plannen ook uitgewerkt en ondersteunen het uitvoeringsproces.

Toekomstbestendig ontwerp

De architectuur van het gebouw staat in nauwe wisselwerking met zijn omgeving. Alle slaap-/ zitkamers zijn zo gesitueerd dat zij een kwalitatieve oriëntatie hebben op de omgeving. Dat geldt ook voor de gemeenschappelijke woonkamers met buitenruimten, deze dragen allemaal bij aan de woon- en belevingskwaliteit. De ondersteunende ruimten liggen centraal op de begane grond. Aan de entreezijde bevindt zich een transparante corridor die functioneel de woongebouwen verbindt. De corridor is samen met het ontmoetingsgebied een belangrijk en dynamisch gebied om elkaar te ontmoeten. Zowel voor personeel, bewoners als voor bezoekers. De layout van het gebouw is daarnaast efficiënt en faciliteert daarmee optimaal het bedrijfsproces. Het gebouw heeft de vorm van een H waarbij de binnenkanten een warm en intiem karakter hebben, als de voering van een jas. De buitenkanten zijn formeler, worden uitgevoerd in horizontaal geveegd pleisterwerk dat verbinding legt met de bestaande gebouwen.

BONVM EST HIC HABITARE

Het is hier goed leven, deze Latijnse tekst siert de voorgevel van het nieuwe zorgcomplex. Het gehele ontwerp is er dan ook op geënt om de bewoners een zo prettig mogelijk thuis te bieden. Dat begint al bij binnenkomst dankzij het 'warm welkom' concept. De warme kleurthema's worden doorgevoerd van de huiskamers tot in de persoonlijke slaap-/zitkamers. Zo is het hele gebouw, buiten en binnen, ontworpen ten gunste van het welzijn van de gebruikers.