Groen ervaren

Buiten zijn en buiten ervaren

Bouwen met groen

Tienduizenden jaren leefde de mens buiten en schuilde bij slecht weer of gevaar in holen en bomen. Hij leefde en jaagde in het groen. Groen zorgde voor voedsel en gereedschap. Dat maakt dat groen, een plant, een boom of alle tinten groen nog steeds vertrouwd zijn voor de mens van vandaag. Bart van den Hork vindt zijn inspiratie in deze basale natuurlijke principes. "Laat een leerling om de anderhalf uur een kwartier buiten zijn, weer of geen weer. Kan het lokaal meteen ook even doorwaaien."  

Groen is gezond

Gelukkig groeit het besef dat groen een positief effect heeft op ons welzijn. Wat iedereen intuïtief aanvoelt, wordt inmiddels door allerlei wetenschappelijke studies onderschreven. Bijvoorbeeld het rapport ‘Groen, gezondheid en productief’, waarin KPMG de kosten en baten verkent rond natuur en gezondheid. Een van de conclusies is dat de natuur naast verlaging van ziektekosten een aanzienlijke besparing door vermeden arbeidskosten betekent. Wie investeert in meer groen -bijvoorbeeld in stedelijke gebieden- wordt daarvoor op meerdere fronten beloond. De omgeving wordt er mooier van en het heeft een positief effect op de gezondheid van de bewoners, omdat zij zich prettiger voelen en/of meer gaan bewegen. Dat leidt tot lagere kosten van zorg en ziekteverzuim. De eerste schattingen zijn dat investeren in groen alleen daarom al een economische waarde van honderden miljoenen vertegenwoordigt.  

Ook onderzoeken van de sociologe Jolanda Maas bevestigen het directe effect van groen op de gezondheid. Enkel het kijken naar groen kan al leiden tot herstel van aandachtsvermoeidheid en stressvermindering. Daarom krijgen buiten zijn en buiten ervaren veel aandacht in onze ontwerpen.  

Rapport Groen gezond en productief